środa, 30 stycznia 2013

Płyta kuchenna.

Na wyspie płytę wbudowuje się w blat. Jej wielkość i liczbę pól grzejnych dopasujmy do potrzeb rodziny, pamiętając że na wyspie często gotuje kilka osób jednocześnie.

Gazowa na wyspie.
Choć jest tańsza w eksploatacji od elektrycznej, ze względów instalacyjnych na wyspie stosuje się ją rzadko. Jej montaż nie jest jednak niemożliwy.  gaz można doprowadzić wentylowanym kanałem. Pamiętajmy, że podczas gotowania na gazie powstaje osad na sąsiadujących powierzchniach - to efekt wtrącania się substancji oleistych ze spalin gazu. Gdy wyspa jest na granicy kuchni i salonu, gotowanie na gazie utrudni utrzymanie obu wnętrz w czystości.

Nowoczesne płyty.
Płyta ceramiczna i indukcyjna to najlepsze rozwiązania na wyspie. Są płaskie, efektowne i doskonale wyglądają w otwartej strefie dziennej. Gotuje się w nich krócej niż na gazowych. Łatwo utrzymać je w czystości, co ma znaczenie w wypadku otwartej przestrzeni.
Na płycie ceramicznej są wyodrębnione pola grzejne - powierzchnia wokół nich jest chłodna, mamy więc pewność, że nikt się nie poparzy, a przy wyspie często krząta się więcej osób niż przy kuchence przyściennej. Pola mogą być standardowe - nagrzewają się po 15 minutach - lub szybko grzejne - określoną temperaturę osiągają już po 8 sekundach.Najnowocześniejsze pola halogenowe nagrzewają się po 3 sekundach. Warto wybierać takie które umożliwią programowanie włączenia z wyprzedzeniem czasowym, mają sygnalizator dzwiękowy informujący o zakończeniu pracy, wskażnik pokazujący dołączenie strefy dodatkowej (rozszerzenia) a także funkcję rozpoznawania naczyń. Płyty też mogą być wyposażone w zabezpieczenie przed niekontrolowanym włączeniem. W sprzedaży są także modele z czujnikami działającymi na podczerwień, dzięki którym gotująca się potrawa nie wykipi.
Płyty indukcyjne odróżnia od ceramicznych sposób grzania. Zasada działania opiera się na energii elektromagnetycznej. Po postawieniu na włączonym polu garnka ze stali ferromagnetycznej ciepło i energia wytwarzane są bezpośrednio w dnie garnka.Podczas pracy płyta nie nagrzewa się znacząco - co skraca czas gotowania. Promiennik przekazuje 90% pobranej energii bezpośrednio do naczynia. Po zdjęciu naczynia grzanie ustaje, a płyta pozostaje chłodna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz