Większość okapów może pracować w obiegu zamkniętym - filtrując powietrze jako pochłaniacz - lub otwartym jako wyciąg. Wybór pracy okapu zależy także od rodzaju instalacji wentylacyjnej. Wyciąg musi być koniecznie podłączony do kanału wywiewnego. Jeżeli jesteśmy na etapie projektowania wentylacji, najlepiej zaplanować w kuchni dwa kanały - jeden do wentylacji pomieszczenia, drugi do podłączenia okapu.Jeśli jest jeden kanał, można do niego podłączyć okap, pozostawiając poniżej kratkę wentylacyjną - takie rozwiązanie jest możliwe, w domu z wentylacją grawitacyjną.Wyciągu nie wolno podłączać do przewodów wentylacji mechanicznej.Gdy podłączenie okapu do kanału wywiewnego jest niemożliwe, może on pracować wyłącznie jako pochłaniacz - zapachy i tłuszcz są wówczas zatrzymywane przez filtry.
Większa wydajność okapu.
Okap od kuchenki dzieli przynajmniej 60 cm, dlatego naturalne staje się częściowe rozproszenie pary, zanim zostanie ona wyciągnięta przez urządzenie. Jeżeli kratka wentylacyjna jest oddalona o kilka metrów od kuchenki, lepiej wybrać okap o większej wydajności.
Niezbędny filtr.
Każdy okap powinien go mieć.Te, które pracują w trybie pochłaniacza, powinny być wyposażone w filtr węglowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz